OPGEPAST: CYBERCRIMINOLOGIE


Phishing, ransomware...

De laatste tijd horen we over niets anders dan Spear Phishing, cryptolocker, locky virussen, enz.  De cybercriminelen vieren hoogdagen.  Lees daarom onderstaande informatie en wees en verwittigd man/vrouw!

SPEAR PHISHING:

De laatste vorm van phishing is spear phishing. Nee, dat is geen sport, maar een poging tot oplichting waarvan u het doelwit bent. Spear phishing is een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van een persoon, collega of onderneming die u kent. Maar dat is slechts schijn. De e-mail is eigenlijk afkomstig van dezelfde criminele hackers die uit zijn op uw creditcard- en bankrekeningnummers, wachtwoorden en de financiële gegevens op uw computer.

E-mail van een 'vriend'

De spear phisher maakt misbruik van uw persoonlijke gegevens. Hij weet uw naam, uw e-mailadres en ook een klein beetje over u. De aanhef van het e-mailbericht klinkt waarschijnlijk persoonlijk: 'Hi Bob' in plaats van 'Geachte heer/mevrouw'. Mogelijk wordt in de e-mail naar een 'gemeenschappelijke vriend' verwezen. Of naar een online aankoop die u onlangs hebt gedaan. De mails zien er ook vertrouwelijk uit, in correct Nederlands... Omdat de e-mail afkomstig lijkt te zijn van een bekende, bent u misschien minder waakzaam en verstrekt u de gevraagde informatie. En als het om een onderneming gaat die u verzoekt om snel actie te ondernemen, hebt u misschien de neiging om eerst te handelen en dan pas na te denken.

Wees slim

Als een 'vriend' u e-mailt en om een wachtwoord of andere informatie vraagt, bel de desbetreffende vriend dan of stuur deze een afzonderlijke e-mail om te controleren of het werkelijk hij of zij was die contact met u heeft opgenomen. Dit geldt ook voor banken en ondernemingen. 

En vergeet niet: geef niet te veel persoonlijke informatie door via internet, want u weet nooit wie deze tegen u kan gebruiken. Of hoe.

CRYPTOLOCKER - LOCKY EN VARIANTEN:

Sinds enkele weken is er een nieuw virus in omloop, genaamd het 'locky virus'.  Het hoort bij de groep 'ransomware virussen'.  Dit is een virus dat vrijwel alle documenten op uw server/computer versleutelt.  Zodra de bestanden versleuteld zijn, is het haast onmogelijk de bestanden op een goede manier terug te krijgen (behalve door een backup).  De cybercriminelen beloven je daarna door het betalen van een som, uw bestanden weer toegankelijk te maken....

Het Locky virus wordt binnengehaald door middel van een email bericht.  Het emailbericht begint vaak met de toelichting dat u nog een openstaande rekening hebt. Dit kan zijn bij verschillende bedrijven of banken. Dit mailtje is voorzien van een bijlage, wat meestal een Word-bestand is. Wanneer u dit Word-bestand opent, komt er direct de vraag of u macro's wilt inschakelen.  LET OP! Als u hier eenmaal toestemming voor heeft gegeven, is er geen weg meer terug. Door het accepteren van deze macro's, worden in een mum van tijd al uw bestanden versleuteld. Daarnaast wordt direct uw bureaubladachtergrond ingewisseld voor een boodschap waarin u de software kunt installeren om uw versleutelde bestanden weer in goede staat terug te krijgen.

ENKELE TIPS OM DE KANS OP BESMETTING TE MINIMALISEREN:

- Zorg dat niet alleen uw server voorzien is van anti-virus, maar ook al uw werkplekken

- Komt er een e-mail binnen waarbij u twijfels heeft, verwijder deze dan direct!

- Verdachte bijlages nooit openen!

- In office zijn macro's standaard uitgeschakeld.  Dit is uiteraard niet voor niets.  Activeer NOOIT macro's voor bijlages uit e-mails, tenzij u zeker weet dat het macro vertrouwelijk is.

- Check regelmatig uw Windows Updates, zorg dat deze up-to-date zijn.

TOT SLOT:

Heeft u twijfels of al uw systemen up-to-date zijn, of wilt u weten of uw back-up systeem nog volstaat, neem dan contact op met onze helpdesk. Voorkomen is immers beter dan genezen!